Udarea bonsaiului
Bonsaii se uda prin scufundare in apa ce este la temperatura camerei (atentie! apa nu trebuie sa fie rece). Scufunda bonsaiul cu tot cu ghiveci pana ce vasul este acoperit in intregime de apa si asteapta pana cand in apa nu se mai formeaza bule. Acest procedeu poate dura chiar si 10-15 minute. Lasa bonsaii la scurs de surplusul de apa intr-o tavita apoi pozitioneaza-i in locul initial. Este important de stiut ca bonsaii sunt plante sensibile care nu se adapteaza schimbarilor bruste de temperatura.
Fertilizarea bonsaiului
Ghiveciul bonsaiului nu contine foarte mult pamant, iar nutrientii sunt absorbiti rapid. De aceea, recomandam de primavara pana toamna o suplimentare regulata cu ingrasaminte specifice bonsailor, cu continut scazut in Azot, pe care le gasesti in florarii sau magazine de specialitate.
Toaletarea bonsaiului
Tunderea plantelor este cea mai simpla si eficienta modalitate de a incuraja cresterea plantei si de a-i defini forma. Recomandam curatarea constanta de frunzele moarte si taierea ramurilor deteriorate, insa nu taia prea mult pentru a nu reduce productia de seva din frunze. De asemenea, toaletarea atenta poate fi realizata la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii pentru a da sansa unei noi cresteri sanatoase.
Inmultirea bonsaiului
Exact dupa tunderea bonsaiului este momentul ideal pentru inmultire. Acest procedeu este unul usor de realizat, tot ce trebuie sa faci este sa selectezi o tulpina sanatoasa si sa o tai, apoi pune butasii intr-un ghiveci plin cu pamant specific bonsaiului si acopera cu o punga transparenta pentru a crea efectul de sera. Uda pamantul constant pentru ca solul sa ramana umed si in cateva saptamani ar trebui sa se inradacineze.
Apoi urmeaza pasii normali de crestere si ingrijire si vei obtine un nou mic copac in casa ta.